Do czego potrzebujemy spiżarni?
Dynamicznie żyjące rodziny często dostrzegają szansę na integrację podczas wspólnych posiłków. Żeby zadbać o wysoką jakość i świeżość podawanych składników, trzeba zatroszczyć się o jak najlepsze ich przechowywanie. Nowoczesne lodówki oraz pojemne zamrażarki wiele rozwiązują, jednak nie zmieszczą wszystkich zapasów, jakie gromadzisz pod dachem swojego domu. W mądrze wydzielonym wnętrzu przeznaczonym na spiżarnię schowasz: słoiki z przetworami, żywność w puszkach, owoce, warzywa, zgrzewki wody i soków, ale też jedzenie sypkie (mąkę, ryż), a także zakupy, które nie muszą znaleźć się w lodówce.
Czym odznacza się dobra spiżarnia?
Istnieje kilka warunków, które musi spełniać pomieszczenie, by nadawało się na spiżarnię:
- Powinno być suche i wentylowane – pamiętaj, że będziesz tam magazynować żywność, zaś nadmierna wilgoć nawilża, zagrzewa i zbryla żywność, a przede wszystkim stwarza warunki do rozwoju drobnoustrojów (bakterii, pleśni, grzybów).
- Jeżeli nie dysponujesz dużą zamrażarką, to wybierz przestrzeń, w której panuje odpowiednio niska temperatura. Ta bowiem wpływa na intensywność procesów życiowych w pokarmach. Standardowo żywność przechowuje się w niskich temperaturach (0–8 °C lub do -20 °C).
- Spiżarnia nie może być narażona na działanie światła, ponieważ przyspiesza ono dojrzewanie i kiełkowanie w tkankach produktów pokarmowych.
- W przypadku spiżarni najważniejsza jest jej funkcjonalność – pomieszczenie do magazynowania żywności powinno gwarantować łatwy dostęp do żywności oraz jej sprawne przenoszenie do kuchni.
- Pamiętaj, że wnętrze do przechowywania jedzenia ma charakter użytkowy – istnieje wiele sposobów na urządzenie efektownej spiżarni, jednak w większości przypadków najważniejsze jest, aby dyskretnie wpisywała się w przestrzeń domu, była wyposażona w wiele półek i schowków, a przede wszystkim zapewniała wszystkim produktom optymalne warunki przechowywania.
Przykłady domów z zaprojektowaną spiżarnią umieszczoną obok kuchni znajdziesz w galerii projektów Dobrych Domów:
Gdzie wygospodarować pomieszczenie na spiżarnię?
O planowaniu spiżarni warto pomyśleć już na etapie wybierania projektu. Korzystne miejsce to połowa sukcesu. Dobrze umiejscowić spiżarkę w pobliżu kuchni jako rodzaj przechodniego pomieszczenia, gdzie można swobodnie odłożyć siatki po powrocie z zakupów. Ponieważ optymalną temperaturą do przechowywania żywności jest 10–15°C, najlepszym wyborem do usytuowania spiżarni będzie pomieszczenie w północnej części domu przy jego zewnętrznej ścianie. Jeżeli nie uwzględniłeś wnętrza do magazynowania żywności w planach domu, nic straconego. Charakter spiżarni nie zakłada jej eksponowania, toteż świetnym rozwiązaniem okażą się niezagospodarowane przestrzenie w domu – większe wnęki w ścianach, przedsionek, przestrzeń pod schodami (w domach z poddaszem lub piętrowych) oraz… garaż.
Kiedy garaż może zastąpić spiżarnię?
Popularnym rozwiązaniem jest rozbudowywanie strefy wejściowo-gospodarczej. Można wygospodarować miejsce za garażem na spiżarnię, tak aby po opuszczeniu samochodu od razu złożyć ciężkie torby pełne zakupów w spiżarni i przejść do kuchni.
W spiżarni z założenia nie należy montować ogrzewania, w przypadku garażu – masz dowolność. Jeśli nie możesz pozwolić sobie z różnych przyczyn na odseparowanie wnętrza magazynującego żywność, to rozważ wykorzystanie w tym celu garażu (niezależnie od tego, czy jest połączony z domem, czy wolno stojący), a przy tym zrezygnuj z jego ogrzewania – w zimie wewnątrz i tak będzie cieplej niż na zewnątrz. Wystarczy, że do ścian przymocujesz półki, znajdziesz miejsce na otwieraną szafkę oraz – w razie potrzeby – wstawisz zamrażarkę. Najkorzystniej zamocować deski lub postawić regały na dłuższej, czyli zazwyczaj bocznej ścianie, ponieważ uzyskasz w ten sposób większą przestrzeń magazynową. Wówczas garaż powinien być szerszy o 30–40 cm niż powierzchnia konieczna do zaparkowania samochodu.
Garaże wolnostojące nie są ogrzewane, ale przemyśl, czy ich oddalenie od domu nie stanowi problemu – ze spiżarni będziesz korzystać także w zimie, a wycieczki w mrozie po słoik ulubionego dżemu szybko staną się nużące. Zastanów się, czy nie przeszkadza Ci fakt, że w garażu oprócz żywości będziesz przechowywać także inne przedmioty. Jeżeli decydujesz się na gromadzenie obok siebie sprzętów sportowych i słoików z przetworami, wydziel dla nich przeciwległe ściany lub kąty, żeby zachować porządek.