Skocz do zawartości
Forum dobredomy.pl

dom hawana po 3 miesięcach pracy i nasze uwagi ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z własnego doświadczenia dopowiem, że zastosowanie belki łączącej jest wymogiem podczas adaptacji projektu, w którym zmienione jest pokrycie dachu z pierwotnie zastosowanej blachy na dachówkę będącą materiałem najcięższym jeśli chodzi o rodzaj pokrycia. Wielokrotnie w swojej branży spotykam się z takimi zmianami i wielokrotnie dodatkowo zastosowane elementy ujmują nieco uroku pierwotnemu projektowi. Oczywiście końcowo "gardłem" za projekt odpowiada uprawniony architekt, który podejmuje się adaptacji projektu i na podstawie obliczeń obciążeń i naprężeń dokonuje koniecznych zmian projektu gotowego lub nie. Jeżeli zatem konstrukcja wykonana jest zgodnie z tym co na papierze i bez żadnych samowolnych zmian, a jest to podpisane przez uprawnionego kierownika budowy, to jest wykonana prawidłowo i nie ma się o co martwić cześć. ?️

Napisano
20 godzin temu, marco41 napisał:

Chciałbym się zapytać skąd ten pomysł zastosowania belki łączącej płatwie ?

Nie ma tego w projekcie, a projektant odpowiada "gardłem" za projekt

nie stosowałem tych belek bo projektant orzekł, że są niepotrzebne,

prosze o info

pozdr

1.jpg

Witam,

Powodem dodania belki łączącej była przede wszystkim opinia naszego cieśli, który podczas wykonywania prac stwierdził, iż ta konstrukcja nie jest zbyt stabilna (nawet podczas wykonywania łat i kontrłat mieli problem bo tak wiatr poruszał całą konstrukcją tarasu). Kolejnym bardzo istotnym powodem dodania tego elementu, jest to o czym wspomina Pan Borys - zdecydowaliśmy się dachówkę, która jest znacznie cięższa od założonej w projekcie blachy. Wraz z cieślą i kierownikiem budowy ustalono, iż konieczne jest dodanie belki łączącej płatwie.

W efekcie myślę, że wyszło całkiem nieźle ? ?  (musimy jeszcze pomalować miecze, je dodaliśmy ponieważ zostało nam trochę drewna).

Pozdrawiam,

IMG-20201209-WA0017.jpg

• 2 months later...
Napisano

Witam,

W załączeniu przesyłamy zdjęcia z prac na naszej hawanie I.

Jak dotąd udało się wykonać instalację wod-kan i elektryczną.

Zrobiliśmy tynki wewnątrz budynku, ułożyliśmy 18 cm wartwę styropianu na posadzce i rozłożyliśmy rurki do ogrzewania podłogowego.

Ociepliliśmy także poddasze pianą pur, natomiast podłogę piętra wyłożyliśmy na razie 15 cm wełny, po wylewkach, które zaczynamy w przyszłym tygodniu, dołożymy jeszcze 15 cm ?

Na zewnątrz na razie równanie terenu, przygotowania do nawiezienia ziemi (warstwy ostatecznej) i siania trawy.

Może przy okazji ktoś się pochwali podwórkiem przed waszą hawaną ? Co sadzicie jako żywopłot ? My zastanawiamy się nad tujami - szybko rosną i są zielone cały rok.

Pozdrawiamy !

Sylwia i Sebastian.

20210410_172656 (2).jpg

20210413_151825.jpg

20210413_151832.jpg

20210413_151851.jpg

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 9.11.2020 o 21:06, Anna1718 napisał:

Witam, zastanawialiśmy się z mężem nad havana III ale zastanawia nas ile metrów ma salon, wydaje się nam jakiś wąski. Mógłby ktoś z Państwa wrzucić zdjęcie planu z pomiarami pomieszczeń, bo na stronie niema ?dzięki serdeczne 

My od września ruszamy z budową Hawany III i zwiększyliśmy salon o dwie szerokości krokwi czyli o 172 cm...salon wtedy będzie dużo większy. Też wydawało nam się, że będzie wąski. Do dzieła!

Napisano
Dnia 24.01.2021 o 11:21, marco41 napisał:

Chciałbym się zapytać skąd ten pomysł zastosowania belki łączącej płatwie ?

Nie ma tego w projekcie, a projektant odpowiada "gardłem" za projekt

nie stosowałem tych belek bo projektant orzekł, że są niepotrzebne,

prosze o info

pozdr

1.jpg

Bardzo dobre pytanie ponieważ mam taką samą sytuację. Również nie mamy tej belki bo nie było tego w projekcie. Daszek jak na razie się trzyma ale oglądam inne realizację i ciągle widzę że prawie każdy dom ją ma ?

IMG_20210131_104834.jpg

• 7 months later...
Napisano

Witamy Was ponownie po kilku ciężkich miesiącach pracy na naszej Hawance 🙂

W załączeniu przesyłamy pare fotek wnętrz, udało nam się wprowadzić jeszcze przed świętami.

Dużo zostało jeszcze przed nami szczególnie na zewnątrz. 

Życzymy pozostałym szybkiego finału,

Pozdrawiamy ! :)

Sylwia i Sebastian.

20211217_152448.jpg

20211217_153309.jpg

20211217_152438.jpg

20211217_152144.jpg

20211217_152210.jpg

20211217_150159.jpg

20211217_145750.jpg

20211217_145556.jpg

20211217_145504.jpg

20211217_145417.jpg

20211217_145350.jpg

20211217_145113.jpg

• 1 month later...
Napisano
Dnia 10.02.2022 o 09:19, Maniulka napisał:

Fajnie się urządziliście :)

Co położyliście na podłodze?

dziękujemy,

na podłodze w kuchni, w salonie, w korytarzu i w kotłowni mamy położony gres szkliwiony:

https://www.leroymerlin.pl/plytki-ceramiczne-na-sciane-i-podloge/plytki-ceramiczne/gres/gres-szkliwiony-19-3-x-120-veida-beige-castello-ceramica,p471453,l233.html

Pozdrawiam,