lavraia Napisano 21 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2017 Witam wszystkich bardzo serdecznie!Wielu z was uważa, że zaprojektowanie dobrego ogrodu jest kosztowne i czasochłonne i dlatego też zostawiacie tę kwestię na późniejszy okres, po zakończeniu budowy domu. Otóż zaprojektowanie ogrodu nie jest wcale aż tak czasochłonne, jakby się mogło niektórym wydawać. Gorzej już jest z realizacją naszego planu, ale nie ma co się poddawać. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by móc później cieszyć się widokiem pięknych, kolorowych kwiatów, zielonej trawy czy też ładnych drzewek. Warto też w każdym ogrodzie przeznaczyć miejsce na altankę i domek na narzędzia. Niestety w moim ogrodzie pierwotnie nie było na to miejsca, więc musiałem zrezygnować z kilku roślin i nieco zmodyfikować pozostałość, ale dzięki temu mam swoją wymarzoną altanę, a obok niej mały domek na narzędzia, których bardzo często używam. Za radą przyjaciela zakupiłem te przedmioty u Alt Drew Cosmo (www.alt-drew-cosmo.pl), posłuchałem tej rady i powiem wam... że naprawdę było warto! Jeśli ktoś z was się jeszcze waha, to niech przestanie i nie czekając ani chwili, przechodzi do realizacji planu ogrodu swoich marzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dori Napisano 3 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2017 Nie wiem ale ja też czekam z ogrodemaż ogarnęcałą budowę mam może kilka kwiatów ale to niejest taki prawdziwy ogród jaki bym chciała.... ciąglecośsię robi i nie ma na to na razie czasu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirianna Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 Ja za projekt zapłaciłem 3500 zł i realizuje dopiero rok po budowie. Mam sporo małej architektury (kostka, alejki, ławeczki, lampy ogrodowe z ardanta, drzewka, krzewy, basen, murki, itp) i robie to powoli. Całość w firmie wyszłaby ze 150 tys., samemu daje się sporo oszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podolska Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 mnie ogród będzie projektował znajomy, a koszty są uzależnione od skali projektu i moich fanaberii. Ale koszty zaczynają się od 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 22 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2019 Ja się przymierzam do do ogrodu bo jeszcze jest troche plac budowy wokół domu. Myślałem żeby udać się tu https://ogrodywarszawy.pl/ znajmemu projektowali i vudowali ogród i jest w miarę zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podolska Napisano 30 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2019 W dniu 22.01.2019 o 13:40, cis napisał: Ja się przymierzam do do ogrodu bo jeszcze jest troche plac budowy wokół domu. Myślałem żeby udać się tu https://ogrodywarszawy.pl/ znajmemu projektowali i vudowali ogród i jest w miarę zadowolony. a ile cię to kosztowało? jesteś zadowolony? Jak ogród "zachowuje się" po pewnym czasie użytkowania? co byś dzis poprawił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dopler Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Ogród w świeżo wybudowanym domu jest swoistym dopełnieniem go. Warto zadbać o to żeby nie tylko wyglądał atrakcyjnie, ale był również prosty w utrzymaniu. Jeżeli w budynku zastosowany jest system inteligentnego domu, można pomyśleć o podłączeniu do niego również urządzeń znajdujących się w ogrodzie. Dodatkowo warto także od razu pomyśleć o budowie tarasu jeżeli jest on zawarty w planach. Zamontowana w nim pergola lub markiza tarasowa pomoże uchronić przed słońcem czy deszczem, a dodatkowo będzie atrakcyjnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bywaleccc Napisano 22 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2019 W dniu 14.02.2019 o 12:25, Gość Dopler napisał: Ogród w świeżo wybudowanym domu jest swoistym dopełnieniem go. Warto zadbać o to żeby nie tylko wyglądał atrakcyjnie, ale był również prosty w utrzymaniu. Jeżeli w budynku zastosowany jest system inteligentnego domu, można pomyśleć o podłączeniu do niego również urządzeń znajdujących się w ogrodzie. Dodatkowo warto także od razu pomyśleć o budowie tarasu jeżeli jest on zawarty w planach. Zamontowana w nim pergola lub markiza tarasowa pomoże uchronić przed słońcem czy deszczem, a dodatkowo będzie atrakcyjnie wyglądać. masz rację ogród jest niewątpliwie dopełnieniem domu, tylko nie zawsze zostają na niego jeszcze pieniądze. Mój musiał poczekać, ale właśnie zabieramy się za jego realizację, latem powinno być już ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budowlaniec Napisano 31 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2019 Nie wiem czy to taka moda, ale ludzie robia teraz ogrody minimalistyczne. Trawa i parę roslin w grupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mycheloo123123 Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Po skończeniu budowy polecam zamówić poprostu firmę ogrodniczą która ogarnie ogród, podjazd etc. Polecam Iglaczek ich usługi ogrodnicze poznań są naprawde dobre i opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Agnieszka Napisano 14 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2020 Zastanawialiście się może nad tym jak podejść do tematu oświetlenia takiego ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mikle Napisano 19 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2020 Polecam zajrzeć na stronę https://shumee.pl/latarnia-ogrodowa-2-punktowa-220-cm-e27-ciemnozielona.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martyna Napisano 20 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2020 Odpowiednie oświetlenie ogrodu jest niezwykle praktyczne. Oprócz bardziej atrakcyjnego wyglądu całości, zapewni także komfort poruszania się po zmroku. Na dobrą sprawę nie potrzeba żadnego projektanta bo wiele inspiracji znajdziemy na blogach czy forach dyskusyjnych. Czasami wystarczy nawet katalog producenta gotowych systemów oświetlenia aby stworzyć swoją wizję. Najczęściej wybieranym elementem są lampy zewnętrzne led ze względu na nowoczesny wygląd oraz oszczędność energii. Wybór jest na tyle duży, że możemy dopasować je do indywidualnych potrzeb. Mi bardzo podobają się donice podświetlane jakie widziałam u swojej znajomej. Potrafią stworzyć niesamowity klimat w letni wieczór :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość meble do ogrodu Napisano 19 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Ogród to marzenie każdego z nas, ja zastanawiam się na meblami z technorattanu (zaczął się sezon): Zalety mebli technorattanowych do ogrodu - Centrum Wiedzy (centrum-wiedzy.eu). Ma ktoś z Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marianna Mira Napisano 5 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2021 Można też spróbować samemu zaprojektować/ urządzić ogród. W budżecie 3000 można się zmieścić i wybrać całkiem fajny wystrój:) Po więcej inspiracji można sięgnąć tutaj. Polecam, wszystko jest kwestią dobrego planowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marianna Mira Napisano 4 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2021 W ogrodzie można troszkę poszaleć w kontekście mebli, sama myślę o takich małych wiklinowych huśtawkach, natomiast na balkon wybrałabym leżaki ogrodowe (z tym, że najlepiej jeśli będą rozkładane...). Polecam zerknąć tutaj: https://www.meblobranie.pl/porady/jakie-lezaki-ogrodowe-sprawdza-sie-na-balkonie-wybieramy-lezaki-na-balkon - jeśli ktoś szuka inspiracji w trakcie, lub już po zakończonym projekcie, ten tekst może się przydać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerecherka Napisano 22 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2021 W moim ogrodzie są drzewa. Są to jabłka, gruszki, śliwki. Sadziłem też krzewy ozdobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi