Adriana i Damian Napisano 23 Styczeń 2016 Zgłoszenie Napisano 23 Styczeń 2016 Witamy wszystkich szczęśliwych posiadaczy projektu Alexa cieszymy się że projekt ten zyskuje sobie coraz więcej sympatyków. Rozpoczęliśmy budowę Alexa z początkiem października niestety mieliśmy dwu miesięczną przerwę,dzięki "Fachowej ekipie budowlanej'' Nasz Alex posiada wiele zmian będziemy je opisywać i dodawać zdjęcia w między czasie ,było by bardzo miło jeśli inni budujący również dołączą chętnie zobaczymy wasze propozycje zmian w projekcie ,podzielimy się naszym doświadczeniem Oto nasza działka przed wielkimi wykopami 1 Cytuj
Adriana i Damian Napisano 24 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Styczeń 2016 Wytyczenie budynku i wykopy nie jest prosty jak się nam wydawało 14 punktów geodeta miał sporo pracy,proponuję uzgodnić wcześniej kwotę za całość niż płacić od punktu ;-) 1 Cytuj
Adriana i Damian Napisano 24 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Styczeń 2016 Kolejny etap zbrojenie i zalewanie ław , nasz architekt poszerzył ławy do 90 masa zbrojenia zobaczcie sami. Fundamenty :-) Zmiana z bloczków betonowych na pustaki szalunkowe + zbrojenie 12, dopadl nas pierwszy śnieg :-( Zasypywanie piaskiem ,kanalizacja , izolacja i ocieplenie styrodurem Idziemy do przodu :-) :D Stan Zero zakończony :D Zaczynamy stawiać mury , niestety pogoda nas spowolniła czekamy na odwilż Cytuj
Gość Piotr Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Napisano 29 Styczeń 2016 Cześć! super zdjęcia, na pewno wraz z żoną będziemy śledzić, tym bardziej, że zaczynamy budowę od marca i już nie możemy się doczekać. Również mamy lustrzane odbicie Pozdrawiamy Cytuj
Gość piotr Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 6 Luty 2016 My zaczynamy od kwietnia. Zrobiliśmy kilka zmian. Wydłużyliśmy dom o 2 m co dało nam dodatkowe pomieszczenie na górze i powiększyło łazienkę o 1,5 m a sypialnie o 50 cm. salon i kuchnia również powiększyły się o 2 metry.. Zamieniliśmy także strop na tradycyjny zwiększając wysokość na górze dzięki temu o 8 cm. z tyłu mamy odbicie przodu i powstał tam balkon. przednie okno zmieniliśmy na dwa prostokątne.w związku ze wydłużyła się kuchnia o dwa metry dodajemy poziome okno miedzy szafkami.Budujemy również z ceramiki 30P+W +15 styropian co zwiększyło nieco zewnętrzny gabaryt budynku. Cytuj
Gość tomasz Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 7 Luty 2016 Witam, mam pytanie, dlaczego zostały poszerzone ławy? Cytuj
Gość Ania Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 8 Luty 2016 Witam, Super, że powstało forum Alex'a. Ruszamy z budową w marcu, również mamy odbicie lustrzane. U nas zmianą w projekcie jest powiększenie garażu na 2 stanowiska i tym samym powiększenie pomieszczenia gospodarczego za garażem, gdzie m.in. zamierzamy zrobić pralnię. Czekamy na kolejne zdjęcia i jesteśmy otwarci na wszelkie dyskusje nt. projektu. Pozdrawiam Cytuj
EWA i GRZEŚ Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 8 Luty 2016 Witam My również chcemy rozpocząć budowę na wiosnę . Narazie "dopieszczamy" projekt. Zdecydowaliśmy się na kilka zmian takich jak powiększenie garażu na dwustanowiskowy ( i prawdopodobnie pomieszczenia gospodarczego),zamiana okna narożnego na parterze na dwa osobne, schowek na piętrze będzie albo cześciowo albo całkowicie garderobą w sąsiedniej sypialni. Fajne,że powstało forum Alexa! Śledzę i zaglądam regularnie .Pozdrawiam wszystkich Cytuj
Gość Ania Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 12 Luty 2016 Witam Alexowiczów Ciekawa jestem jak rozwiązaliście kwestię okien. Szukamy firm, które są w stanie wykonać okna takie jak w projekcie - głównie chodzi o skosy. Okazuje się, że nie wszystkie firmy dysponują odpowiednimi zgrzewarkami co powoduje, że kąty nie mogą zostać zachowane tak jak w projekcie... My akurat szukamy firm, które są w stanie w tej samej kolorystyce zrobić okna, drzwi wejściowe i bramę garażową. Nie wiem na ile jest to możliwe. A zmiana katów przy skośnych oknach nie będzie dobrze wyglądać w stosunku do dachu. Jak u Was wygląda kwestia okien? Może możecie polecić jakąś firmę? Pozdrawiam Cytuj
Adriana i Damian Napisano 12 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Luty 2016 Witaj Aniu nawet nam przez myśl nie przyszło ,żeby zmieniać okna tz, pozbyć się skosów , bo to cały efekt. Wycenialiśmy okna chyba już wszędzie , niestety ze względu na nasze zmiany ceny okien poszły mocno w góre jednak nie zmienia to faktu, że ceny mają dużą rozbieżność :/ od 43000 nawet do 110000 - NETTO , my zdecydowaliśmy się na okna aluminiowe i takich też robiliśmy wycenę. Dostaliśmy rożne oferty konstrukcyjne ale nie było nigdzie problemu ze skosami. Cytuj
Adriana i Damian Napisano 12 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Luty 2016 Niestety nie mieliśmy dość dobrego gruntu na tak niesymetryczny budynek. Po badaniu geologicznym , architekt naniósł takie zmiany ze względu na podłoże gliniasto pylaste Cytuj
Gość Ania Napisano 12 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 12 Luty 2016 Dziękuję za odpowiedź My też nie chcemy się pozbywać skosów, bo to jedna z fajniejszych rzeczy w projekcie. Czy szukaliście też firm, które zrobią Wam jednocześnie okna, drzwi wejściowe i bramę garażowa, żeby zgrać to kolorystycznie? Cytuj
Adriana i Damian Napisano 12 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Luty 2016 Z tym raczej nie bedzie problemu, pytalismy w kilku firmach jak to wygląda i trzeba się sugerować numerem real. Jeszcze nie jesteśmy zdecydowani co do bramy i drzwi. Bramy mamy 5 metrową , wiec musi być idealna kolorystycznie firma alumix i alpina plus Cytuj
Adriana i Damian Napisano 13 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 13 Luty 2016 Witamy ponownie, zakończyliśmy murowanie ścian parteru i jesteśmy w trakcie zbrojenia stropu nad garażem plus balkon ,sporo zbrojenia ale zmiany które wprowadziliśmy tego wymagają. Cytuj
Gość Justyna Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 15 Luty 2016 Witam wszystkich, a szczególnie autorów wątka ;-), fajnie,że można gdzieś poczytać o doświadczeniach z terenu budowy, my także przymierzamy się do tego projektu, na razie nie stwierdziłam potrzeby naniesienia zmian, ale za wszelkie praktyczne sugestie będę bardzo wdzięczna ;-). Na pewno będziemy z mężem śledzić postępy w budowie i już zazdrościmy domku ;-). pozdrawiamy! Cytuj
Gość Ania Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 15 Luty 2016 Witam, Adriana i Damian, jestem ciekawa jakie zmiany do projektu wnieśliście. Napiszcie coś więcej Z zainteresowaniem patrzę na Wasze zdjęcia i nie mogę się doczekać jak u nas wszystko ruszy ! Pozdrawiam Cytuj
Adriana i Damian Napisano 15 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Luty 2016 Powiększyliśmy garaż na dwustanowiskowy , dzieki temu zyskalismy sporo miejsca na taras od strony frontowej ale zeby mozna było z niego korzystac powiększylismy okna do samego dołu. Zlikwidowaliśmy drzwi wyjściowe i do garażu w pomieszczeniu gospodarczym , zostały tylko te do przedpokoju , zdecydowanie będzie bardziej ustawne. W części jadalni powiększyliśmy okno na duże narożne z wyjściem na ogród w kuchni również zostało powiększone okno przesuwne z wyjściem na część grillową, poza tym likwidujemy spiżarnie na koszt większej kuchni bo jest dość wąska. W pokoju nad kuchnią okno też zostało powiększone chcemy wykorzystać go na sypialnie , jednak jest również wąski ,więc zabierzemy trochę miejsca z łazienki - będzie dość duża bo rezygnujemy z kolejnego prysznica będziemy też rezygnować z kilku okien dachowych pewnie jeszcze kilka innych rzeczy wyjdzie w trakcie, no ale cóż a u Was jakie zmiany ?? Cytuj
Adriana i Damian Napisano 15 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 15 Luty 2016 Nie mogłam się doczekać , żeby zobaczyć jak nasz domek będzie wyglądał po naniesionych zmianach więc rozpoczęłam swoją własną budowę Damian całymi dniami w terenie w zimnie... na wietrze, deszczu a nawet śniegu, a JA w zaciszu domowym w ciepełku ,wieczorami ... Cytuj
Adriana i Damian Napisano 17 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Luty 2016 Zdecydowanie wyprzedziłam naszą ekipę Teraz biorę się za dach a potem elewacja i okna Niesamowita zabawa z tą makietą Cytuj
Gość EWA Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 18 Luty 2016 Zdecydowanie wyprzedziłam naszą ekipę Teraz biorę się za dach a potem elewacja i okna Niesamowita zabawa z tą makietą IMG_4839.JPGIMG_4831.JPGIMG_4832.JPGIMG_4834.JPGIMG_4835.JPGIMG_4837.JPGIMG_4840.JPG Witam serdecznie,pytanko odnosnie garazu ,o ile metrow powiekszali Panstwo garez? O 10 czy 20? Nasz architekt proponuje 20 dla wiekszej swobody i przestrzeni ale zastanawiam sie czy wizualnie bedzie ok Cytuj
Adriana i Damian Napisano 18 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 18 Luty 2016 Witam serdecznie,pytanko odnosnie garazu ,o ile metrow powiekszali Panstwo garez? O 10 czy 20? Nasz architekt proponuje 20 dla wiekszej swobody i przestrzeni ale zastanawiam sie czy wizualnie bedzie ok witamy garaż powiększony został do 35m2, 6m / 6.10m wjazd - szerokość 5m. Nie chcieliśmy dzielonego wjazdu i w garażu żadnych belek i słupów. Cytuj
Adriana i Damian Napisano 18 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 18 Luty 2016 Wylana płyta nad garażem 24 cm , zalane słupy i balkon 2 tony zbrojenia , masa stempli i desek ... Udało się Cytuj
Gość Ewa Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 20 Luty 2016 witamy garaż powiększony został do 35m2, 6m / 6.10m wjazd - szerokość 5m. Nie chcieliśmy dzielonego wjazdu i w garażu żadnych belek i słupów. Dzięki wielkie za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj
Gość Justyna Napisano 22 Luty 2016 Zgłoszenie Napisano 22 Luty 2016 Witam. Przymierzamy się z mężem do tego projektu i ciekawa jestem jak zorientowali Państwo elewacje względem stron świata,ja mam problem z elementami wystającymi,tj. garaż i taras zadaszony,nie wiem czy zdecydować się na opcję lustrzaną czy też nie, co było powodem takiej decyzji u Państwa? Mam też pytanie odnośnie balkonu nad garażem,nam też go brakuje w projekcie,jakie zmiany zostały dokonane aby zaadoptować to rozwiązanie? Z góry dziękuję za odp.,pozdrawiam! Cytuj
Adriana i Damian Napisano 22 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Luty 2016 Również mieliśmy przemyślenia , szczerze mówiąc to szukaliśmy działki dość ustawnej względem stron swiata a później dobieraliśmy projekt do otoczenia od strony frontowej mamy wschód, lewa strona to południe a prawa północ , więc okno które jest w projekcie w jadalni powinno być właśnie od strony południowej ,po powiększeniu okna świetnie doświetlone będzie pomieszczenie no i oczywiście będzie ładny widok taras od salonu będzie z widokiem na zachód słońca , część grillowa będzie lekko zacieniona ponieważ jest głębiej ale liczymy na to że w upalne dni będzie to na plus Co do balkonu to żaden problem dla architekta musi nanieść odpowiednie zmiany w projekcie , dostosować strop ,zbrojenie itp ... oczywiście za każde zmiany dodatkowo dolicza, tak więc kwota za adaptacje projektu rośnie i rośnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi