Skocz do zawartości
Forum dobredomy.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotr
Napisano

Dzień Dobry,

Jak konstruktor projektujący wymyślił kratę do stopy SF-02, w materiałach pomocniczych na rysunku K-5 wynika, że krata ta składa się z 8 drutów 110cm oraz 8 drutów 150cm, rozstaw co 15cm.  Tylko jak zrobić ten rozstaw co 15cm? Niestety przekrój jest od złej strony i nie widać, co autor miał na myśli.

Gość Pro
Napisano
Dnia 16.06.2019 o 10:41, Monika86 napisał:

Pozdrawiam budujących honorate i życzę wytrwałości :) u nas taras nad garażem zastąpiony daszkiem. 

IMG-20190504-WA0012.jpg

IMG-20190615-WA0007.jpg

Witam. Też z mężem myślimy o zabudowaniu tarasu. Można prosić o zdjęcia jak to teraz wygląda ? Nie możemy sobie tego wyobrazić. 

barbarac@vp.pl

Napisano
12 godzin temu, Gość Piotr napisał:

Dzień Dobry,

Jak konstruktor projektujący wymyślił kratę do stopy SF-02, w materiałach pomocniczych na rysunku K-5 wynika, że krata ta składa się z 8 drutów 110cm oraz 8 drutów 150cm, rozstaw co 15cm.  Tylko jak zrobić ten rozstaw co 15cm? Niestety przekrój jest od złej strony i nie widać, co autor miał na myśli.

Dzień dobry,

zbrojenie stopy należy wykonać zgodnie z detalem na rys K-5. Stopa o wymiarach 160x120 zbrojona jest prętami fi 12 co 15 cm w obu kierunkach.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Gość Piotr
Napisano
Dnia 7.05.2020 o 09:56, Dobre Domy napisał:

Dzień dobry,

zbrojenie stopy należy wykonać zgodnie z detalem na rys K-5. Stopa o wymiarach 160x120 zbrojona jest prętami fi 12 co 15 cm w obu kierunkach.

Pozdrawiam

Nie jest to dokładna odpowiedź bo w tym żucie tego nie widać. Nie ma rozmieszczenia prętów i brakuje 2 prętów aby zazbroić na całości.    

Kolejny błąd to stopa SF-04. Znów z rysunku wynika że do wykonania kraty trzeba 16 odcinków 110cm. Jak je rozmieścić na pręcie 215cm? Nie da się tego zrobić co 15cm. 

Napisano
W dniu 16.05.2020 o 21:02, Gość Piotr napisał:

Nie jest to dokładna odpowiedź bo w tym żucie tego nie widać. Nie ma rozmieszczenia prętów i brakuje 2 prętów aby zazbroić na całości.    

Kolejny błąd to stopa SF-04. Znów z rysunku wynika że do wykonania kraty trzeba 16 odcinków 110cm. Jak je rozmieścić na pręcie 215cm? Nie da się tego zrobić co 15cm. 

Witam. Wysłaliśmy zapytanie do projektanta konstrukcji z prośbą o wyjaśnienie. Proszę  podać adres mailowy. Jak tylko otrzymamy odpowiedź, prześlemy ją do Pana. Pozdrawiam

Gość Piotr
Napisano
13 godzin temu, Dobre Domy napisał:

Witam. Wysłaliśmy zapytanie do projektanta konstrukcji z prośbą o wyjaśnienie. Proszę  podać adres mailowy. Jak tylko otrzymamy odpowiedź, prześlemy ją do Pana. Pozdrawiam

bus.piotrek@gmail.com 

• 2 weeks later...
Gość Honorata
Napisano

Witam, 

Czy ktoś mógłby pochwalić się swoją Honorata II? 
Mieszkam w okolicy Ryk (woj. lubelskie), chętnie podjadę i obejrzę dom. 
Mój kontakt: 697-313-165

• 3 weeks later...
Napisano
1 godzinę temu, darek3972 napisał:

Witam, jestem zainteresowany kupnem tego projektu. Bardzo proszę o przesłanie rysunków technicznych darek3972@poczta.onet.pl. Z góry dziękuję

Dzień dobry,

materiały zostały wysłane na podany adres.

Pozdrawiam

Napisano

Dzień dobry,

czy ktoś w Wielkopolsce wybudował, lub buduje ten projekt? Bardzo chciałbym zobaczyć go na żywo. Dodatkowo czy są może jakieś rysy projektów podpiwniczonych? Interesuje mnie budowa właśnie z piwnicą, ale nie widzę rozwiązania na schody w dół.

Kontakt: borkowski.michal@icloud.com

tel. 515 454 693

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Gość Beata
Napisano

Witam właścicieli Honoraty szukamy pomocy w wykończeniu tarasu a dokładnie jakie warstwy kladliscie? Może ktoś poleci jakaś firmę najlepiej w woj.lubelskim ? Ocieplaliscie sufit w  garażu? 

Gość Tarasy
Napisano

Witam 

Najpierw poszła papa grzana na gorąco , potem styropian i wylewka ze spadkiem .Kolejno hydroizolacja dwie warstwy , na brzegach okapnik a na nim taśma . Taśma też przy ścianie . Potem płytki i montaż rynien dookoła tarasów . W garażu sufit docieplony styropianem . Dom w Lublinie 

Napisano

Witam
Ja podobnie jak poprzednik dawałem ocieplenie na suficie w garazu, a nastepnie na zewnatrz
papa, styropian i wylewka ze spadkiem, a na koniec bardzo polecam Mapelastic z MAPEI.
Dobra rada, nie oszczędzajcie na hydroizolacji. Tutaj na prawdę nie ma opcji po taniości,
bo potem wszystko się zemści. Trzeba też okapnikami wykończyć i tu właśnie ten mapelactic
jest genialny, żeby tą ostatnią warstwę zabezpieczyć całość.

Niestety w naszym klimacie te wszystkie balkony u tarasy to jest jedno wielkie przekleństwo,
ale skoro się już na to zdecydowaliśmy, to trzeba przyjąć na klatę i to porządnie zabezpieczyć.
Ja też polecam mocowanie barierek do pionowej ściany od zewnątrz, co pozwoli nie dziurawić
naszej izolacji.

Gość Łukasz
Napisano

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad możliwością przerobienia schodów w projekcie na takie ze spocznikiem, ale z tego co tu przeczytałem nie jest to takie łatwe z powodu rozmieszczenia pokoi na piętrze. Projektant zaproponował mi wydłużenie schodów od 2-3 stopnie na dole i wydłużenia ich trochę na piętrze żeby były wygodniejsze ponieważ ściana która sąsiaduje z kotłownia jest ściana nie do ruszenia.

Chciałbym prosić osoby, które są w trakcie realizacji lub zrealizowany ten projekt jak rozwiązały ten problem u siebie. Fajnie by było również zobaczyć to na zajęciach lub schematach. 

• 1 month later...
Napisano

Dlaczego ściana sąsiadująca z kotłownią jest nie do ruszenia ? Wygląda ona na ściankę działową.

Przesunięcie jej mogło by rozwiązać problem schodów zabiegowy. Takie jest moje zdanie.

• 2 weeks later...
Napisano

Projektant z którym rozmawiałem przekazał mi, że jest to ściana nośna i niechciałby jej przesuwać ponieważ są to duże zmiany, a przy okazji pomieszczenie pralni staje sie nie użytkowe bo mocno się pomniejszy. 

• 5 weeks later...
Napisano

Czy robiliście ten słup w oknie narożnym z profilu stalowego? Nie tworzy to mostka termicznego? Jak się sprawdza? Nie było problemów z oknem?

• 2 months later...
Napisano
Dnia 5.06.2020 o 20:07, Gość To ja tez się pochwale :) napisał:

4D94912D-9BD0-4E16-9C2A-565BE7908813.jpeg

31EC8DA1-68C9-415E-A075-3C17EB7EEDBD.jpeg

3E73221F-7D40-40E8-B2BA-1434BF563C08.jpeg

Dzień dobry, 

Czy dom znajduję się gdzieś w województwie mazowieckim lub lubelskim?

Chętnie podjadę i zobaczę dom :)

Mój nr kontaktowy: 697-313-165

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
Dnia 21.12.2017 o 19:50, Gość Beata napisał:

Jak miło że kolejna Honorata pojawi się w naszych okolicach:) nasza stoi za Łukowem woj. lubelskie

Dzień dobry, 

Czy mogę prosić o kontakt domu pod Łukowem?

Chętnie podjadę i zobaczę dom :)

Mój nr kontaktowy: 697-313-165

Mail: krupi1@onet.eu

• 2 weeks later...
Gość Mariusz K.
Napisano

Jestem zainteresowany projektem Honorata II, czy mogę prosić o przesłanie dokumentacji technicznej na adres: Kosa1977@tlen.pl 

Napisano
9 godzin temu, Gość Mariusz K. napisał:

Jestem zainteresowany projektem Honorata II, czy mogę prosić o przesłanie dokumentacji technicznej na adres: Kosa1977@tlen.pl 

Dzień dobry,

materiały zostały wysłane na podany adres.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Gość Wojciech
Napisano

Witam. Czy mógłbym prosić o przesłanie szczegółowego planu na adres Wojtek9055@wp.pl 

Dziękuję