Skocz do zawartości
Forum dobredomy.pl

budowa domu MILOS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nasza koncepcja łazienki się zmieniła i  wygląda następująco :)

przy wejściu po lewej stronie będzie 2w1 wanna z prysznicem i jakimś parawanem delikatnym, obok umywalka z lustrem, swobodne dojście do okna, po prawej stronie na ścianie obok okna będzie grzejnik drabinka, we wnęce będzie miejsce na sedes, a pod skosem obok prani wstawimy jakąś szafeczkę, mam nadzieję że będzie spoko wyglądać :)

wnęka jak dla mnie jest za wąska żeby korzystać swobodnie z prysznica, na początku chcieliśmy zrezygnować z wanny, żeby mieć tylko prysznic ale mamy małe dziecko więc wanna bardziej zdaje egzamin  :)

• 2 weeks later...
Gość Monika
Napisano

Witam

Zrobiłam kilka zdjęć kuchni - łazienka ? jeszcze w trakcie jak będzie skończona to zamieszczę fotki. Jeśli chodzi o koniec prac widzę już powoli światełko w tunelu ?

Mogłabyś pokazać jak wygląda u Ciebie kominek? i jaki masz stół w jadalni? myslałam o czarnych blatach ale nie wiem jaki dobrać kolor stołu. 

• 2 weeks later...
Napisano

witam.

Jakiej grubości wełnę używaliście na ocieplenie poddasza? ocieplaliście cały dach czy do wysokości krokwi?

• 3 weeks later...
Napisano

witam.

Jakiej grubości wełnę używaliście na ocieplenie poddasza? ocieplaliście cały dach czy do wysokości krokwi?

my robimy wełna 15 cm, na to folia i potem znowu 10 cm wełny. czyli razem 25 cm wełny, nie ma sensu dawać mniej. znajomi mają 15 cm i zabulają na ogrzewanie domu.  czy całość to nie wiem :)

Napisano

bzdury piszesz, folię nie daje się między warstwy ocieplenia.

Tak nam powiedział nasz majster, ja się nie znam przecież na tym. skoro wybudował x domów to myślę że nam nie spierdoli roboty tą folią :)

Gość szlachta
Napisano

weź to na logikę, skoro folia ma być paroszczelna to jaki sens ma najpierw zawilgocenie pierwszej warstwy ocieplenia, ułożenie foli w środku by zabezpieczyć drugą warstwę ocieplenia przed wilgocią? folia jest ostatnim elementem przed k-g, a majster niech ukończy choć jedną szkołę techniczną. A może spór niech rozstrzygnie moderator "dobre domy"?

Napisano

weź to na logikę, skoro folia ma być paroszczelna to jaki sens ma najpierw zawilgocenie pierwszej warstwy ocieplenia, ułożenie foli w środku by zabezpieczyć drugą warstwę ocieplenia przed wilgocią? folia jest ostatnim elementem przed k-g, a majster niech ukończy choć jedną szkołę techniczną. A może spór niech rozstrzygnie moderator "dobre domy"?

Dzień dobry,

Przegrody budowlane m.in. warstwy dachu są opisane na rysunkach, np. rzut poddasza lub przekrój A-A.

Patrząc od zewnętrznej strony dachu: pod dachówką, łatami i kontrłatami powinna być warstwa wstępnego krycia (wiatrochronna). Następnie między krokwiami i rusztem płyt G-K powinno być ocieplenie (wełna mineralna o łącznej grubości min.25cm). Do rusztu mocujemy folię paroszczelną, a na koniec płytę gipsowo-kartonową.

Pozdrawiam!

Napisano

my robimy wełna 15 cm, na to folia i potem znowu 10 cm wełny. czyli razem 25 cm wełny, nie ma sensu dawać mniej. znajomi mają 15 cm i zabulają na ogrzewanie domu.  czy całość to nie wiem :)

Dzień dobry,

wg obowiązujących przepisów wełna mineralna powinna być o łącznej grubości minimum 25cm.

Jeśli folia została położona pomiędzy warstwami wełny mineralnej, to proszę się upewnić czy chociaż w łazience na poddaszu została położona dodatkowo folia pod płytą G-K. Będzie ona chronić warstwy ocieplenia przed wilgocią.

Pozdrawiam!

Gość szlachta
Napisano

z wpisów moderatora wynika jednoznacznie, że folia paroszczelna jest montowana do rusztu jako ostatni element przed k-g, a nie pomiędzy warstwami ocieplenia, a zalecenia, żeby dawać dodatkową folie chociażby w łazience, jest jak dla mnie ratowaniem, jak to określiliście Państwo "spier...onej roboty", ponieważ nie chodzi tu tylko o wilgoć z łazienki, ale również o parę wodną, znajdującą się w każdym pomieszczeniu! Pozdrawiam i kończymy temat.

• 2 weeks later...
Napisano

z wpisów moderatora wynika jednoznacznie, że folia paroszczelna jest montowana do rusztu jako ostatni element przed k-g, a nie pomiędzy warstwami ocieplenia, a zalecenia, żeby dawać dodatkową folie chociażby w łazience, jest jak dla mnie ratowaniem, jak to określiliście Państwo "spier...onej roboty", ponieważ nie chodzi tu tylko o wilgoć z łazienki, ale również o parę wodną, znajdującą się w każdym pomieszczeniu! Pozdrawiam i kończymy temat.

Przepraszam za zamieszanie, faktycznie pomyliłam i folia idzie na końcu :D

• 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Witam dawno tu nie zaglądałam do tego stopnia, że zapomniałam hasła logowania

Z chęcią pochwaliłabym się naszym Miloskiem - bo od ok miesiąca mieszkamy, ale mam problem nie mogę dodać zdjęcie nie mam takiej opcji hmmm czy wy też tak u siebie macie

Czy coś się pozmieniało ????

Eulalia

Napisano

Witam dawno tu nie zaglądałam do tego stopnia, że zapomniałam hasła logowania

Z chęcią pochwaliłabym się naszym Miloskiem - bo od ok miesiąca mieszkamy, ale mam problem nie mogę dodać zdjęcie nie mam takiej opcji hmmm czy wy też tak u siebie macie

Czy coś się pozmieniało ???

Eulalia

Witam. Aby dodać zdjęcia należy się zalogować. Jeśli zapomniała Pani hasła, trzeba założyć nowe konto. W razie problemów prosimy o kontakt. Pozdrawiam.

Napisano

Witam oto kilka zdjęć Miloska ? niestety niektóre do góry nogami ale nie mogę inaczej

Witam, bardzo podobają mi się rozwiązania podświetleń w pani wnętrzach pani Eulalio - tworzą klimat. Wystrój również zachwyca. Widać na zdjęciach część kuchni i właśnie o nią chciałam zapytać. Czy likwidowała pani spiżarnię poszerzając w ten sposób kuchnię? Mam duży dylemat w tej sprawie, ponieważ kuchnia jest dla mnie bardzo ważna, ale spiżarnia też jest praktycznym rozwiązaniem...

Napisano

Witam, bardzo podobają mi się rozwiązania podświetleń w pani wnętrzach pani Eulalio - tworzą klimat. Wystrój również zachwyca. Widać na zdjęciach część kuchni i właśnie o nią chciałam zapytać. Czy likwidowała pani spiżarnię poszerzając w ten sposób kuchnię? Mam duży dylemat w tej sprawie, ponieważ kuchnia jest dla mnie bardzo ważna, ale spiżarnia też jest praktycznym rozwiązaniem...

Witam

Tak zrezygnowaliśmy ze spiżarni i tym samym powiększyliśmy kuchnię

Skrytka jest ale z tyłu w koninie (spora szafa podświetlana)

Zdjęcia zamieszczam

?

post-22703-0-16505100-1504115065_thumb.jpg

post-22703-0-13927900-1504115075_thumb.jpg

post-22703-0-69755400-1504115084_thumb.jpg

post-22703-0-05948900-1504115096_thumb.jpg

post-22703-0-50804900-1504115112_thumb.jpg

post-22703-0-03244400-1504115129_thumb.jpg

Napisano

Eulalia świetna łazienka :) szafki pod zlew były robione pod zamówienie? co masz pod skosem na ścianie z wejściem do pralni?

Napisano

Eulalia świetna łazienka :) szafki pod zlew były robione pod zamówienie? co masz pod skosem na ścianie z wejściem do pralni?

Tak zamówiłam pod wymiar - wszystko jeden wykonawca (kuchnia, szafa w holu, stolik pod tv szklana witryna, garderoba z drzwiami przesuwnymi, pokoik Mai-zabudowa szafa półki, biurko szafki na kolkach, domki tablicowe, kibelek szafka, ganek wieszaki i schowek na buty, szafki w przejściu do pralni oraz cała pralnia a no i szafki nocne w sypialni) ? mega wykonawca szacun dla p. Michała za cierpliwość do moich wymysłów. Chociaż sam przyznał, że całkiem nieźle wyszło hiii?

Przesyłam zdjęcia szafy przesuwnej w przejściu do pralni

Mam nadzieję że nie do góry nogami hmmm nie mogę inaczej bardzo mi przykro

Eulalia

post-22703-0-95400500-1504215925_thumb.jpg

post-22703-0-46356500-1504215949_thumb.jpg

post-22703-0-84010000-1504215963_thumb.jpg

post-22703-0-34954900-1504215992_thumb.jpg

post-22703-0-74030300-1504216008_thumb.jpg