Gość Anita Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Witam, Czy mogłabym prosić o przesłanie zestawień anitalakoma@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ewa Napisano 29 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2015 czy są możliwe zmiany w tym projekcie chodzi mi o wejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Witam, Czy mogłabym prosić o przesłanie zestawień anitalakoma@gmail.com Witam Materiały prześlę w dniu dzisiejszym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 czy są możliwe zmiany w tym projekcie chodzi mi o wejście? Witam Zmiany w projekcie można nanieść na etapie jego adaptacji - wcześniej należy uzgodnić z architektem, czy technicznie/konstrukcyjnie możliwe są one do zrealizowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Czy można w salonie ścianę w podcieniu zamienić na przeszklenie? Witam Tak można, należałoby tylko zostawić w narożnikach słupy i doprojektować podciąg nad tym przeszkleniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość 123loveme Napisano 30 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2015 Po przejrzeniu setek, jeśli nie tysięcy projektów, projekt ten znalazł się w piątce, które powaznie rozważam do realizacji. Ma on bardzo wazne elementy, bez których nie wyobrażam sobie komfortowego życia w nowo wybudowanym domu. 1. Garderoba przy wejściu, której dodatkowym plusem jest, że jest śluzą do garażu. 2. Spiżarnia, wprawdzie nieduża, ale bardzo wazna i nieodzowna przy kuchni. 3. Kotłownia z bezpośrednim wejściem z dworu, niezbędna do funkcjonowania na terenie wiejskim (opał gromadzony w postaci peletów/drewna/groszku itp na miejscu i pod ręką z dostawą nie przez pomieszczenia mieszkalne) 4. Ganek cofnięty w podcień - nie kapie na głowę przy otwieraniu drzwi. 5. Narożne okno w kuchni z widokiem na wejście do domu. 6. Podcień w salonie z duzą ilością przeszklenia i panoramicznym widokiem na ogród. 7. Niebanalne rozplanowanie parteru - fajne zakątki i zaułki - a w podcieniu miejsce na letnie kolacje przy lampce wyśmienitego portugalskiego vinho verde. 8. Kuchnia na tyle otwarta i blisko, że nie męczy wędrówkami po zapomniane do kolacji drobiazgi, a jednocześnie wyposażona w drzwi przesuwne (zawsze takie planowałam), by w razie potrzeby (acch te polskie przysmaki) odciąć ją od reszty mieszkania. 9. Miejsce nad garażem na biuro, do którego w razie potrzeby mogę zrobić wejście po schodach od zewnątrz. 10. Nowoczesna, schludna architektura pozbawiona zbędnych, podrażających budowę esów floresów. Hmm, chyba wystarczy:) Jedna sprawa mnie jeszcze tylko męczy, czy nad jadalnią dałoby się zrobić pustkę, oznacza to usunięcie części stropu i inny układ pomieszczeń na górze, by można było zawiesić elegancki żyrandol nad stołem w jadalni? Serdecznie pozdrawiam autorów, panią Martę i pana Marcina, i gratuluję kunsztu. 123love Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 Po przejrzeniu setek, jeśli nie tysięcy projektów, projekt ten znalazł się w piątce, które powaznie rozważam do realizacji. Ma on bardzo wazne elementy, bez których nie wyobrażam sobie komfortowego życia w nowo wybudowanym domu. 1. Garderoba przy wejściu, której dodatkowym plusem jest, że jest śluzą do garażu. 2. Spiżarnia, wprawdzie nieduża, ale bardzo wazna i nieodzowna przy kuchni. 3. Kotłownia z bezpośrednim wejściem z dworu, niezbędna do funkcjonowania na terenie wiejskim (opał gromadzony w postaci peletów/drewna/groszku itp na miejscu i pod ręką z dostawą nie przez pomieszczenia mieszkalne) 4. Ganek cofnięty w podcień - nie kapie na głowę przy otwieraniu drzwi. 5. Narożne okno w kuchni z widokiem na wejście do domu. 6. Podcień w salonie z duzą ilością przeszklenia i panoramicznym widokiem na ogród. 7. Niebanalne rozplanowanie parteru - fajne zakątki i zaułki - a w podcieniu miejsce na letnie kolacje przy lampce wyśmienitego portugalskiego vinho verde. 8. Kuchnia na tyle otwarta i blisko, że nie męczy wędrówkami po zapomniane do kolacji drobiazgi, a jednocześnie wyposażona w drzwi przesuwne (zawsze takie planowałam), by w razie potrzeby (acch te polskie przysmaki) odciąć ją od reszty mieszkania. 9. Miejsce nad garażem na biuro, do którego w razie potrzeby mogę zrobić wejście po schodach od zewnątrz. 10. Nowoczesna, schludna architektura pozbawiona zbędnych, podrażających budowę esów floresów. Hmm, chyba wystarczy:) Jedna sprawa mnie jeszcze tylko męczy, czy nad jadalnią dałoby się zrobić pustkę, oznacza to usunięcie części stropu i inny układ pomieszczeń na górze, by można było zawiesić elegancki żyrandol nad stołem w jadalni? Serdecznie pozdrawiam autorów, panią Martę i pana Marcina, i gratuluję kunsztu. 123love Renata Witam Dziękujemy za bardzo miła opinię na temat naszego projektu i cieszymy się, że tak precyzyjnie udaje nam się trafić w gusta naszych Klientów Co do zaproponowanej przez Panią zmiany to jest ona możliwa do wprowadzenia. Oznacza jednak rezygnację z jednej sypialni. Zmianę najlepiej nanieść na projekt na etapie jego adaptacji, we współpracy z architektem adaptującym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kasina Napisano 15 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2015 Witam! Mam pytanie czy jest możliwe wybudowanie tego domu w bardziej tradycyjnej stylizacji jak np. ATOS. Czy jest inna wersja tego projektu. Ludzie! ręcę opadają, przecież ten projket jest już z wersji tradycyjnej, wręcz babcinej,ubolewam,że nie ma go wersji nowoczesnej, świat idzie do przodu ,a wszędzie te same nudne domy dla babci Stasi i wujka Zenka, jak się komuś nie podoba niech zatrudni architekta i zapłaci, jak dla mnie projekt jest w wersji bardzo... tradycyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 19 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2015 Ludzie! ręcę opadają, przecież ten projket jest już z wersji tradycyjnej, wręcz babcinej,ubolewam,że nie ma go wersji nowoczesnej, świat idzie do przodu ,a wszędzie te same nudne domy dla babci Stasi i wujka Zenka, jak się komuś nie podoba niech zatrudni architekta i zapłaci, jak dla mnie projekt jest w wersji bardzo... tradycyjnej Witam Nie przewidujemy domu Dawid II w wersji "bardziej tradycyjnej". Oczywiście na etapie adaptacji projektu można dowolnie dostosować stylistykę budynku do indywidualnych preferencji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 3 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Witam , obejrzałam rysunki budowlane tego projektu i jestem zadziwiona niektórymi rozwiazaniami, wręcz błędami budowlanymi. Dom jest mały i można zdecydowanie taniej go zaprojektować niż to uczyniono. Płyta żelbetowa jako strop ? a do tego aż 20 cm ? przecież to najdroższy z mozliwych stropów. słupy zewnętrzne podpierające piętro , w podcieniu od strony salonu i w podcieniu przy wejściu są wykonane w technologi żelbetowej a nie ocieplone z jednej strony. przecież każdy architekt wie że istnieje cos takiego jak mostki termiczne i w tych punktach takowe własnie się znalazły to ogromna strata ciepła ale przede wszystkim grzyb po paru latach. Ławy fundamentowe bardzo szerokie a to przecież duze koszty i każde 5 cm szerokości ławy to dziesiatki kilkogramów stali zbrojeniowej i betonu. Podciąg nad wejściem głównym będzie gigantyczny i bardzo kosztowny, bo przecież dźwiga cała ścianę szczytową . To tylko kilka przykładów. Co do wnętrza to zdecydowanie brzydka i przede wszystkim cieżka klatka schodowa , mogłaby być drewniana i widoczna z salonu. Kominek na siłę wciśnięty, zastanawiam się jak bedzie wyglądał bok tej kanapy po paru miesiacach palenia bo jest w odległosci pewnie 0,5 metra od rozgrzanej szyby kominka. Spiżarnia powinna być pojemna i chłodna, jest mała i w srodku domu czyli bardzo tam ciepło. a na koniec zastanawia mnie stosunek powierzchni technicznych do mieszkalnych prawie 30 m kw zajmuje to w czym sie nie mieszka. a no i szafa w sypialni małzeńskiej ma głębokość ok 40 cm i stoi pod skosem czyli to tak na prawdę szafka z półkami , i małzeństwo na pewwno nie pomieści w niej swoich rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Daria Napisano 10 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2015 czy można dom poszerzyć o 1m? Jakie są tego dodatkowe koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Witam , obejrzałam rysunki budowlane tego projektu i jestem zadziwiona niektórymi rozwiazaniami, wręcz błędami budowlanymi. Dom jest mały i można zdecydowanie taniej go zaprojektować niż to uczyniono. Płyta żelbetowa jako strop ? a do tego aż 20 cm ? przecież to najdroższy z mozliwych stropów. słupy zewnętrzne podpierające piętro , w podcieniu od strony salonu i w podcieniu przy wejściu są wykonane w technologi żelbetowej a nie ocieplone z jednej strony. przecież każdy architekt wie że istnieje cos takiego jak mostki termiczne i w tych punktach takowe własnie się znalazły to ogromna strata ciepła ale przede wszystkim grzyb po paru latach. Ławy fundamentowe bardzo szerokie a to przecież duze koszty i każde 5 cm szerokości ławy to dziesiatki kilkogramów stali zbrojeniowej i betonu. Podciąg nad wejściem głównym będzie gigantyczny i bardzo kosztowny, bo przecież dźwiga cała ścianę szczytową . To tylko kilka przykładów. Co do wnętrza to zdecydowanie brzydka i przede wszystkim cieżka klatka schodowa , mogłaby być drewniana i widoczna z salonu. Kominek na siłę wciśnięty, zastanawiam się jak bedzie wyglądał bok tej kanapy po paru miesiacach palenia bo jest w odległosci pewnie 0,5 metra od rozgrzanej szyby kominka. Spiżarnia powinna być pojemna i chłodna, jest mała i w srodku domu czyli bardzo tam ciepło. a na koniec zastanawia mnie stosunek powierzchni technicznych do mieszkalnych prawie 30 m kw zajmuje to w czym sie nie mieszka. a no i szafa w sypialni małzeńskiej ma głębokość ok 40 cm i stoi pod skosem czyli to tak na prawdę szafka z półkami , i małzeństwo na pewwno nie pomieści w niej swoich rzeczy. Witam Dziękujemy za Pani opinię na temat projektu Dawid II - każda uwaga/sugestia jest dla nas cenna. Co do kwestii "błędów" które według Pani znajdują się w projekcie - proszę o kontakt bezpośrednio z architektami pod adresem mailowym info@dobredomy.pl - bardzo chętnie się im przyjrzymy i jeśli będzie to uzasadnione - odpowiednio skorygujemy. Każdy element konstrukcji budynku (stropy, podciągi, fundamenty) projektowany jest przez osobę z odpowiednią wiedzą techniczną, popartą wymaganymi uprawnieniami, jego dobór poprzedzony jest odpowiednimi obliczeniami, analizami. Nigdy nie jest to przypadkowy wybór. Jeśli zaś chodzi o estetkę i funkcjonalność - wszystko to rzecz gustu. Mamy tak bogatą ofertę domów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli potrzebuje Pani domu bardziej przestronnego, o innym układzie funkcjonalnym - zachęcam do zapoznania się z innymi projektami. Staramy się przygotować coś dla każdego - również dla osób, które potrzebują domu małego, prostego w formie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 czy można dom poszerzyć o 1m? Jakie są tego dodatkowe koszty? Witam Istnieje możliwość poszerzenia domu. Będzie się to jednak wiązało przeprojektowaniem całej konstrukcji budynku, zmieni się np. rozpiętość więźby dachowej. W sprawie poznania kosztów dokonania przeprojektowania przez naszą pracownię bardzo proszę o wysłanie wiadomości z krótkim opisem planowanych zmian na adres info@dobredomy.pl. W ciągu 1-3 dni przygotujemy wycenę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marcin Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Witam, czy jest już osoba która rozpoczęła budowę domu DAWID II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 28 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2015 Witam, czy jest już osoba która rozpoczęła budowę domu DAWID II? tak zaczęliśmy 27.07. Fundament już wykopany i zalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 28 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2015 tak zaczęliśmy 27.07. Fundament już wykopany i zalany. Powodzenia w budowie! Mam nadzieję, że pochwalą się Państwo zdjęciami ze swojej realizacji domu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anna Napisano 31 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2015 NAPEWNO SIE POCHWALIMY JAK TYLKO DOKOŃCZYMY FUNDAMENT. POZDRAWIAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Łukasz Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Czy istnieje możliwość takiej zmiany na parterze aby w miejsce wiatrołapu wstawić wc z prysznicem a z garderoby zrobić wiatrołap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Łukasz Napisano 4 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2015 Witam. Czy można prosić o przesłanie zestawień na adres: wacluk@poczta.fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 4 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2015 Czy istnieje możliwość takiej zmiany na parterze aby w miejsce wiatrołapu wstawić wc z prysznicem a z garderoby zrobić wiatrołap? Witam, Istnieje możliwość dokonania takiej zmiany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 4 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2015 Witam. Czy można prosić o przesłanie zestawień na adres: wacluk@poczta.fm Witam, Na podany adres przesłaliśmy tabelkę z zestawieniem kosztów budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ewe Napisano 8 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2015 Bardzo proszę o kosztorys na mail: viva88@gazeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Magdalena Napisano 9 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2015 My też czekamy na pierwsze zdjęcia z Państwa budowy:) trzymamy kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobre Domy Napisano 10 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2015 Bardzo proszę o kosztorys na mail: viva88@gazeta.pl Dzień dobry, kosztorys stanu surowego został wysłany na podany adres. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mariusz Napisano 14 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2015 Witam. Proszę o rysunki szczegółowe oraz informację jaka jest wysokość ścianki kolankowej. mlew1@onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi